Μενού Κλείσιμο

«ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι παρέες σε μια περιοχή «γράφουν την ιστορία του τόπου».

Η έννοια της παρέας τις δεκαετίες 1960-70-80 σε ένα συνοικισμό σαν την Ηλιούπολη (λίγα σπίτια, όλοι λίγο-πολύ στην ίδια οικονομική κατάσταση, ίδια ενδιαφέροντα  κλπ) ήταν ανεπτυγμένη σε υπέρτατο βαθμό.

Εδώ θα προσπαθήσουμε να θυμηθούμε τις «μεγάλες παρέες της Ηλιούπολης» που άφησαν εποχή και μνήμες στους νεώτερους.

ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 1960-70-80

«ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ»

Μια παρέα, που υπάρχει ακόμα και σήμερα, ήταν αυτή που συγκέντρωσε γόνους και μη των πρώτων Ηλιουπολιτών,  με κοινό σημείο αναφοράς τον ποδοσφαιρικό σύλλογο ΟΡΦΕΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ και με στέκι τη κεντρική αγορά της Ηλιούπολης (στον κεντρικό δρόμο Καραολή και Δημητρίου). Χαρακτηριστικό της παρέας αυτής  η σύμπνοια, η πραγματική φιλία των μελών, οι κοινές έξοδοι για διασκέδαση και οι συγκεντρώσεις τις Πρωτοχρονιές στα σπίτια των μελών της για τη παραδοσιακή «εικοσιμία».

Τη παρέα αυτή δεν τη συγκινούσε και πολύ η εκκλησία, η κουλτούρα και άλλα τέτοια, αλλά είχε ανεπτυγμένη τη φιλία σε μεγάλο βαθμό. Τα παιδιά τους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ηλιούπολη. Σήμερα όλα τα μέλη της παρέας είναι παππούδες μιας και τα παιδιά τους γρήγορα παντρεύτηκαν και απόκτησαν απογόνους.

Βασικά μέλη της παρέας αυτής: Ο Πυθαγόρας Χαραβόπουλος (σύζυγος της Σοφούλας) από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης (παλιός χρυσοχόος και επί σειρά ετών πράκτορας ΠΡΟ-ΠΟ). Ο Βασίλης Χαλβατζής (σύζυγος της Δέσποινας) από το Μικρό Σούλι Σερρών, γιος παπά (ελαιοχρωματιστής). Ο +Παναγιώτης Ιγνατιάδης (σύζυγος Τασούλας) ιδρυτής του μεγάλου και πολύ γνωστού Οίκου Τελετών “Ιγνατιάδης”, τον οποίο μετά τον θάνατο του Παναγιώτη εκμεταλεύονται συνεταιρικά οι θυγατέρες του Κική και Βούλα, μέσω των συζύγων τους Μπάμπη και Λάμπη. Ο Γιώργος Τοπουζλής (σύζυγος της Μαίρης) από τη Νέα Απολλωνία (Τοπουζλοχώρι) (παλιός στεγνοκαθαριστής και μετέπειτα δημόσιος υπάλληλος της ΠΑΥΠ). Ο Σίμος Τοπούζογλου (σύζυγος της Άννας), (δημόσιος υπάλληλος της ΠΑΥΠ). Ο +Στάθης Παπαγεωργίου (σύζυγος της Κούλας)  από το Βελβενδο Κοζάνης  (λαδέμπορος). ΟΤάσος Πασπαλτζής (σύζυγος της Ρούλας της πουκαμισούς) από τη περιοχή των Γιαννιτσών, (αυτοκινητιστής-από τα πρώτα πειρατικά αυτοκίνητα της Ηλιούπολης μαζί με τον Γιώργο). Ο +Τάκης Φιλίππου (σύζυγος της Μαρίνας) (έμπορος ηλεκτρικών ειδών και μετέπειτα εργολάβος οικοδομών) και άλλοι.

Όλοι γεννημένοι από το 1940-1947.

«ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΓΜΕΝΟΙ»

Μια άλλη παρέα με στέκι το ζαχαροπλαστείο ΛΟΥΞ (των Τσολιά- Γιαμπαστού) ήταν αυτή που συγκέντρωνε τους «σπουδαγμένους και άλλους» της περιοχής:

Αχιλλέας Μανούκας (δάσκαλος), Καραμητόπουλος Βασίλης (δάσκαλος) , Πέτρος Θωμούδης (οδοντίατρος), Λάκης Σαρόγλου (δικηγόρος), Σταύρος  ΘεοδωρίδηςΤσαϊρέλης Γιώργος (βιοτέχνης),  αείμνηστος Γιώργος Σιταρίδης (οδοντίατρος), Χρήστος Μανζιέρης (δάσκαλος-από το 1975 στην Αμερική), αείμνηστος ΣτέλιοςΤσακαλαίδης  (βιοτέχνης), Νίκος Μασμανίδης (υπάλληλος ΟΛΘ) και άλλοι.

Γεννημένοι από το 1944-1950.

«ΟΙ ΩΡΑΙΟΙ»

Πως να ξεχαστεί η παρέα των «ωραίων» της Ηλιούπολης, που την αποτελούσαν άτομα με σπουδαίο ενεργητικό στα «γαμπρίσματα» και «τα πάρτυ» της εποχής. Φημισμένα τα πάρτυ τους στη ταράτσα του τριόροφου σπιτιού του Βαρελίδη στην οδό Κ.Κωσταντινίδη με τον χαμηλό φωτισμό και την κληματαριά και τα γεμάτα με πάγο βαρέλια με τα αναψυκτικά, το βερμούτ και το μαρτίνι , το shake και τα chick to chick blues και τα κορίτσια της Ηλιούπολης με τα πρώτα μίνι. Εδώ πρωτοχόρεψαν η Ευλαμπία, η Βάσω, η Μαίρη, η Στέλλα, η Φούλα, η Δέσποινα και άλλες.

Μέλη της παρέας αυτής ο αείμνηστος Πολύδωρος Βαρελίδης (+Απρίλιος 2007), ο Τάκης Γκάγιας, ο Όθωνας Μπενέκος, ο Μπάμπης Γρηγορίου κ.ά.

Γεννημένοι από το 1948-1950.

«ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ»

Μια πολύ μεγάλη παρέα της Ηλιούπολης που άφησε ιστορία στην περιοχή ήταν αυτή που είχε στις τάξεις της παιδιά που από μικρή ηλικία μπήκαν στη δουλειά.

Στέκια τους κατά καιρούς τα ζαχαροπλαστεία του «Λέανδρου» (στη γωνία Καραολή και Ρ.Φεραίου),  του Νικηφόρου (γωνία Καραολή και Νίκης) και  του μπάρμπα-Κώστα και της κυρά-Ελένης στη γωνία Ωραιοκάστρου και Δαβάκη.

Αποτελούνταν από τους: Βασίλη Τσιβελεκίδη (τότε ξυλουργό και σημερινό υπάλληλο της Amstel). Οι παλιοί Ηλιουπολίτες τον θυμούνται σαν νεαρό υπάλληλο στο ζαχαροπλαστείο του Λέανδρου με ένα λάστιχο στο χέρι να καταβρέχει τον χωμάτινο τότε δρόμο της Καραολή_Δημητρίου για να γίνει τη Κυριακή «η βόλτα» και στη συνέχεια να σερβίρει τους περιβόητους «λουκουμάδες του Λέανδρου» στα μικρά τραπεζάκια του ζαχαροπλαστείου και το juke box στο πεζοδρόμιο να παίζει Ρίτα Παβόνε, Ανταμό, Beattles κλπ ., Τάκη Αναγνώστου (ξενιτεύτηκε στη Γερμανία), Παύλο Αντωνιάδη (σημερινό επιχειρηματία του Marakana, του Modus και άλλων καταστημάτων ψυχαγωγίας), Διονύση Κουρέα (Νιόνιο),  Σωτήρη Παπαζώη (Ζώη),  Στέλιο Καμπουρίδη,  Νίκο Καρπούζα, Δημήτρη Χουγιάζη, Τέλη Σταθούδη, Τάκη Σταμπουλή, Άνθιμο Σαββίδη, τον εκκολαπτόμενο τότε κιθαρίστα Κυριάκο Κωνσταντινίδη (Jimmy Hendrix), τον εκκολαπτόμενο τότε ντράμερ Γιώργο Σαουλίδη (Πεπόνα ή Ringo Star), Μανώλη Ντίσκο, Άκη Ψάλτη και άλλους. Μέλος της παρέας αυτής σποραδικά ήταν και ο Νίκος Νάτσιος (ο γνωστός Νικόλας ο Παοκτσής).

Γεννημένοι από το 1950-1953.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΤΟΥ

ΒΑΣΙΛΗ ΤΖΙΒΕΛΕΚΙΔΗ

(Ευχαριστώ το Βασίλη για τη διάθεση των φωτογραφιών)

«ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ»

Πως να ξεχάσει κάποιος τη παρέα των Σπύρου Μπαρούτα,  Στέλιου Λιώνη, Παναγιώτη…………………., Θόδωρου Μπαλαμπανίδη, Σάκη Δαλαμάγκα, Γιώργου Χοτομανίδη, Γρηγόρη Διαμαντίδη, Τάσου Εμμανουηλίδη, Νίκου Μασμανίδη, Ηρακλή Λιώνη και άλλων.

Γεννημένοι 1951-1953.

«ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ»

Μια άλλη αξιόλογη παρέα της επόμενης γενιάς  ήταν αυτή που τα μέλη της έμελλε να διοικήσουν τους ήδη υπάρχοντες συλλόγους της Ηλιούπολης, να ιδρύσουν νέους, να ασχοληθούν γενικώς με τα κοινά της περιοχής  και να είναι μέχρι και σήμερα η «εν δυνάμει» ιστορία της Ηλιούπολης.

Πέτρος Μανζιέρης, Λάκης Παπατσαρούχας , Γιώργος Τσεκλίδης,Κώστας Οικονόμου, Μάκης Σερεμέτης, Νίκος Κατσάνος, Γιώργος Πλίκας, Σάκης Τουφεξόγλου, Αχιλλέας Μοδόπουλος, Γιώργος Χατζηανδρέου και άλλοι.

Γεννημένοι από το 1952 – 1954

Φωτογραφία τραβηγμένη τον Μάρτη του 2009 στο κέντρο «Μπακάλικο-Λαδόκολλα του Ευόσμου» , όπου μέλη της παρέας προσκαλεσμένα από τον Ντίνο Οικονόμου για τα «40» των γονέων του +Γιώργου και +Νίκης, ποζάρουν σε αναμνηστική στιγμή μετά από ασύδοτη κατανάλωση σουβλιστών και μη, καθώς και τσίπουρου μετά ή άνευ γλυκάνισου.(Τα αποτελέσματα είναι ορατά στις πρησμένες κοιλιές και στα κόκκινα μάγουλα αντίστοιχα των συνδαιτυμόνων).

Διακρίνονται από αριστερά ο Αντώνης Τζαβέλας,ο Λάκης Παπατσαρούχας, ο Κώστας Οικονόμου, ο Γιώργος Τσεκλίδης,  ο Γιάννης Τζαβέλας (όρθιος) , ο Γιώργος Πλίκας ,ο Πέτρος Μανζιέρης και ο Αχιλλέας Μοδόπουλος.

Όλοι 55ρηδες και πάνω (εκτός από τον Αντωνάκη), με εμφανέστατο σε όλους το πέρασμα του χρόνου στις πολλές ή λίγες τρίχες που απέμειναν στα κεφάλια τους.(Στο το κεφάλι του Γιώργου Πλίκα είναι εμφανέστατη η επέμβαση της νύφης του που είναι  κομμώτρια).

Αναλυτικά στοιχεία  και φωτογραφίες για το καθένα μέλος  της παρέας αυτής  μπορείτε να «απολαύσετε» κάνοντας κλικ στα παρακάτω παρατσούκλια με τα οποία ήταν γνωστοί στην Ηλιούπολη:

ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

Μια άλλη αξιόλογη παρέα της Ηλιούπολης της δεκαετίας του ‘ 70  ήταν αυτή που τα μέλη της ασχολήθηκαν ενεργά με το ποδόσφαιρο  (και όχι μόνο) και που τα περισσότερα μέλη της άφησαν εποχή σαν ποδοσφαιριστές στον ΟΡΦΕΑ και σε άλλες ομάδες καθώς και σαν προπονητές σε ομάδες των δυτικών συνοικιών.

Η παρέα αυτή αποτελούνταν από τους: Τάκη Αλεξανδρίδη (επί σειρά ετών αξιόλογο ποδοσφαιριστή του ΟΡΦΕΑ και αργότερα παράγοντα με θητεία πολλών ετών στα διοικητικά του ΟΡΦΕΑ, που για μερικά χρόνια άφησε την Ηλιούπολη και μετανάστευσε στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ήταν ο αδερφός του , αλλά σύντομα γύρισε πίσω γιατί δεν τον σήκωσε το κλίμα της Νότιας Αφρικής).τον Βαγγέλη Τσακνάκη (σεντερ μπακ του ΟΡΦΕΑ που αργότερα ξενητεύτηκε στη Σουηδία και σήμερα ζεί και εργάζεται εκεί),τον Γρηγόρη Στούντζο (σημερινό συνταξιούχο , έναν από τους πιο «γλυκόλογους» φιλάθλους του ΟΡΦΕΑ , που άφησε εποχή στις κερκίδες του γηπέδου της Σταυούπολης),τον αδερφό του και χαμένο πρόωρα Χρήστο Στρούντζο (από τους καλύτερους παίκτες που ανέδειξε ο ΟΡΦΕΑΣ , ένα 10άρι αξιώσεων και αργότερα προπονητή ποδοσφαίρου),τον Χρήστο Σαλτσογλίδη (πολύ καλό χαφ κι αυτός του ΟΡΦΕΑ), τον Γιάννη Σεμερτζίδη (ένα από τα καλύτερα σεντερ φορ που ανέδειξαν οι ερασιτεχνικές κατηγορίες με μεγάλη θητεία με τα χρώματα του ΟΡΦΕΑ και αργότερα σε άλλες μεγαλύτερες ομάδες όπως η Καβάλα),τον Γρηγόρη Διαμαντίδη (γεωπόνο),τον Μανασή Κωνσταντινίδη (δικηγόρο της Εθνικής Τράπεζας),τον Γιάννη Μαντζιόπουλο (τελωνειακό),τον Χρήστο Ρασπάκο,τον Νικο Παλαμιτόγλου (ποδοσφαιριστής κι αυτός του ΟΡΦΕΑ και της ΑΣΤΡΑΠΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ και αργότερα προπονητής και των δύο αυτών ομάδων),τον Κώστα Πεγκλίδη (τελωνειακό) κ.ά.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *