Μενού Κλείσιμο

“ΝΙΚΗ”

(Σάββατο, Ιούνιος 09, 2007)

Εκτός από την πολιτική, υπάρχουν κι οι πολίτες

Ο Πέτρος Μ. είναι Ηλιουπολίτης. Έστησε ένα διαδικτυακό ντουλάπι και φροντίζει τα συρτάρια του με αγάπη.
Βάζει μέσα ονόματα, ιστορίες, φωτογραφίες. Ξεκίνησε το Μάρτιο, αμήχανα, δύο blog αλλά το μετερίζι του είναι ο ιστότοπός του: ένα κέντρο ξένων γλωσσών. Σ’ ένα τέτοιο τσαρδί, λοιπόν, τοποθέτησε το έπιπλό του με τις μνήμες.
Πολύ καλή η κίνηση, απαραίτητη. Η ιστορία γράφεται με μαρτυρίες κι εδώ έχουμε μια εντυπωσιακή σερμαγιά.
Δυστυχώς, τώρα, σ’ αυτήν την συγκυρία, δεν μπορώ να συνδράμω τον φίλο Πέτρο. Του αντιχαρίζω αυτές τις φωτογραφίες.

 

 

 
Από αριστερά όρθιοι: Με τα πολιτικά και με τα γυαλιά ο Τάσος Τσιφτελίδης και μεταξύ άλλων ο Κώστας Αναγνώστου, ο Ανέστης Παπαδόπουλος, Σπύρος Λαζαρίδης, Απόστολος Παπαθανασίου (με πολιτικά στα δεξιά)’. Καθιστοί: Μεταξύ άλλων Χρήστος Τσιατμάς, Ρούλης Καϊταλίδης, Κώστας Αδαμούδης κ.ά.
Ο Σπύρος Λαζαρίδης (τερματοφύλακας με επιγονατίδες) μαζί με τον Ρούλη Καϊταλίδη (αργότερα παίκτη του Ορφέα Ηλιούπολης) και με έναν φίλο και παράγοντα της ομάδας.

 

Ο Σπύρος Λαζαρίδης με έναν συμπαίκτη του στη “Νίκη” της άνω αλάνας.

(Οι περιγραφές των φωτογραφιών είναι από τις μνήμες του Πέτρου Μανζιέρη)

«Νίκη» λεγόταν η ομάδα της αλάνας, εκεί που τελείωνε η ανηφόρα από το παλιό «Λουξ» (κέντρο διασκέδασης και δίπλα θερινός κινηματογράφος), κατοπινό «Romeo». Σύνορο η αλάνα μεταξύ Ευόσμου και Σταυρούπολης.

Δεν σημειώνω ονόματα. Εξάλου δεν θυμάμαι τα περισότερα. Ο Πέτρος θα βρει τον τρόπο. Αυτή η ομάδα λοιπόν, ευτύχησε να παίξει σ’ ένα τουρνουά τσικό, στο βοηθητικό γήπεδο του ΠΑΟΚ. Το έπαθλο ήταν η διεξαγωγή της τελικής φάσης πριν από έναν αγώνα του ΠΑΟΚ μέσα στο κανονικό γήπεδό του. Αν θυμάμαι καλά μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. 1973. Ο τερματοφύλακας της «Νίκης» έπαιξε σε όλο το τουρνουά και η ομάδα προκρίθηκε για την τελική φάση. Μέχρι και πέναλτυ απέκρουσε. Το παρατσούκλι του: Στέφας. Ο ταλαντούχος και μοιραίος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ που ράγισε καρδιές σ’ εκείνο το περίεργο 3-5 από την Παναχαϊκή όταν ο ΠΑΟΚ διεκδικούσε πρωτάθλημα κι η Καβάλα στρίμωχνε τον Ολυμπιακό. Ο ίδιος τερματοφύλακας στον οποίο χρεώνεται μια ονειρική απόκρουση, όταν κατάφερε να αλλάξει πορεία το κορμί του που πετούσε για την πολυπόθητη αγκαλιά, επειδή άλλαξε πορεία και η μπάλλα που βρήκε σε κορμί αμυντικού. Με τον Πανιώνιο αυτή η φάση που πήρε τα μυαλά του πιτσιρικά κι από τότε απέκτησε νέα προσθήκη στο όνομά του. Αυτός ο πιτσιρικάς του 1973, έλειψε μόνο από έναν αγώνα σ’ εκείνο το τουρνουά. Αυτόν μέσα στο γήπεδο. Ο γκαντέμης. Εγώ.

 

Related Posts